Koji klima uređaj odabrati?

Pozdrav svima!

Planiram uzeti multi split klimu s dvije unutarnje jedinice (cca 2,5 kW + 3 kW) i tražim preporuku za marku koja je ekonomična, pouzdana i dugoročno kvalitetna (da se ne kvari često).

Budžet mi je oko 1400–1500 €.

Gledao sam ponudu na ovom linku: ikoma.hr - multi split klime

Zasad su mi zapeli za oko Bosch, Hyundai i Vaillant (kojeg cijenim zbog iskustva s bojlerima).

Tu je i VIVAX koji mogu uzeti povoljnije (oko 1100 € s 5 god. garancije preko poznanika).

Ne znam što misliti o Midea i Gree – sve ih je više na tržištu, ali nemam iskustva s njima.

Koju marku biste vi preporučili?

P.S. Pitao sam i na Bug.hr pa ako koga zanima moze vidjeti sto su oni tamo rekli

Unaprijed hvala na savjetima!

Pozdrav!

Od brendova koje si naveo, Bosch i Vaillant imaju dobru reputaciju, ali im klima uređaji nisu baš core biznis, pa je upitna dugoročna pouzdanost u usporedbi s brendovima koji se specijaliziraju za HVAC.

Midea i Gree su ogromni kineski proizvođači, rade i OEM za puno poznatijih brendova. Kvaliteta im je zadnjih godina dosta narasla i imaju solidan omjer cijene i performansi. Ako naiđeš na dobar servis i jamstvo, ne bih ih isključio.

VIVAX je najpovoljniji, i ako imaš dobar popust + 5 godina garancije, to je sasvim korektna opcija za prosječno korištenje, pogotovo ako ti nije presudna tišina ili premium kvaliteta.

Ako ti je prioritet pouzdanost, tišina i dugoročna efikasnost, možda bi vrijedi pogledati Mitsubishi Electric ili Daikin, iako znaju biti izvan budžeta. Ponekad se na akcijama daju uloviti u tvom cjenovnom rangu.

Ukratko:
– ako ideš na cijenu → VIVAX s garancijom ima smisla
– ako tražiš omjer cijene i kvalitete → Gree ili Midea
– ako si spreman rastegnuti budžet → gledaj Mitsubishi Electric ili Daikin

Sretno s odabirom!