Hej ekipa, evo, nikad nisam radio elektroinstalacije, ali odlučio sam ovo napraviti sam. Znam da je bolje imati više krugova nego jedan veliki, ali nisam siguran što bi trebalo biti u kojem krugu. Osvjetljenje, utičnice, teži aparati… Hoću da bude sigurno, pa da ne dođe do problema, ali je li ima neka “najbolja praksa”? Hoću li koristiti osigurače na 10A za rasvjetu, a 16A za utičnice? Ili bi trebao napraviti još specijalizirane krugove za kuhinjske aparate? Znam da se savjeti razlikuju, ali svaki put kad čujem što drugi govore, ne mogu si pomoći, osjećam se kao totalni laik. Ispričavam se ako pitanje zvuči glupo, ali stvarno bih volio čuti vaše mišljenje. Vjerojatno ću na kraju zvati stručnjaka, ali želim se potruditi!
Nama su električari, dok su radili u stanu, objašnjavali da se danas stavlja što više strujnih krugova. Kao neko nepisano pravilo, rekli su da bi 3-4 utičnice trebale biti na jednom strujnom krugu, a zatim se ide na sljedeći. U praksi se često odvajaju strujni krugovi za rasvjetu i utičnice, te naravno za veće potrošače poput perilice rublja, sušilice ili frižidera.
Veći potrošači obično idu na svoj krug iz dva razloga:
-
Zato što su jaki i mogu oštetiti strujni krug i ako je na istom kabelu više uređaja, tim je veća vjerojatnost da se dogodi
-
Kako bi se mogli individualno isključiti. Na primjer, ako je frižider na svom strujnom krugu, možeš isključiti cijelu kuću, a da frižider ostane uključen.
Jedna zanimljiva anegdota - pitali smo električara zašto sva rasvjeta u kući ne ide na jedan strujni krug, s obzirom na to da žarulje troše malo struje (oko 50-60 W), dok osigurač može podnijeti 3-4 kW. Rekli su nam: “Što ako iskoči osigurač rasvjete? Ako je sve na jednom krugu, cijela kuća ostane u mraku dok ga popravljaš.”
Dakle, praktičnost u ovakvim situacijama je također važan faktor.
Evo slike naše kutije za stan on 65m2: