Pozdrav! Nedavno sam počeo razmišljati o zamjeni svih svojih običnih žarulja sa LED žaruljama. Svuda su oko mene svi pričali o tome kako su LED žarulje puno bolja opcija za dugoročne uštede i da su energetski učinkovitije. Ali me zanima, stvarno je to tako? Da, mogu se uštedjeti pare, ali kako se točno to odnosi na svjetlost? Razlika u toplini svjetla, boji, sve to… Oklijevam još jer mi nisu jasni svi ‘detalji’ tih ledica. Pa eto, mislio sam pitati vas, koji već imate iskustva s tim. Je li možda bolje ipak zadržati klasične žarulje, čak iako se na dugi rok čini da gubim novac?
Slažem se s tobom, @dino32. Ušteda na energiji svakako moze biti velik faktor, ali koliko me ta hladna bijela svjetlost smeta, a ti to sve moraš voljeti, haha! Osobno, za dnevni boravak volim toplo bijelo svjetlo, a LED žarulje ne mogu da to prenesu na isti način kao klasične. Ako imaš osjećaj da te smeta ‘hladna’ LED svjetlost, definitivno trebaš razmisliti o izboru vrste žarulje, jer postoje LED opcije koje daju toplije svjetlo.
Baš sam se sličnim stvarima bavila kad sam renovirala hodnik. LED žarulje su stvarno energetski učinkovitije, ali ovisno o marki, kvaliteta svjetla zna biti osjetno različita. Pokušaj izabrati one s temperaturnim rasponom koji ti najviše odgovara – na primjer, toplo bijelo, ne hladno, jer je puno ugodnije za oči. Moje iskustvo je da u kuhinji i kupaonici ne bih išla s klasičnim žaruljama, ali za spavaću sobu ipak ostajem na tradicionalnim žaruljama.
@dino32, po meni, iskreno, nema previše razlike između LED i klasičnih žarulja kad se pogodi prava snaga (Watts) i, još važnije, temperatura boje (Kelvini). 2700K je toplo narančasto svjetlo, 3000-3500K je toplo, ali malo hladnije, 4000K je neutralno svjetlo, a sve iznad toga prelazi u ono hladno, bolničko svjetlo. Tako da, kada biraš LED žarulje, sve ovisi o tome kakvo svjetlo želiš imati u prostoriji. Još jedna stvar na koju trebaš obratiti pažnju je kompatibilnost s potenciometrima – ako planiraš koristiti dimmere, oni moraju biti kompatibilni s LED žaruljama. Ne vrijede oni stari dimmeri koji su bili za klasične žarulje. Ako pogodiš pravu kombinaciju, LED žarulje su stvarno sjajan izbor za štednju i dugoročnu kvalitetu! Ah, iako klasične žarulje nisu potpuno zabranjene, nove žarulje koje se prodaju u trgovinama uglavnom su ili LED ili CFL, jer samo te vrste zadovoljavaju energetske standarde propisane EU zakonodavstvom tako da bi uskoro one sa žarnom nniti mogle potpuno nestati