Na koju visinu bi trebalo staviti utičnice u kuhinji?

Renoviramo kuhinju i pokušavamo odlučiti gdje staviti utičnice. Znam da standardno idu na 45 cm od poda, ali ovdje pričamo o kuhinji. Radna ploča je na 90 cm, a ormarići na 150 cm. Gdje bi najbolje bilo smjestiti utičnice za male uređaje poput miksera ili aparata za kavu? Napravio sam sve sam u kupaonici – od bušenja rupa do postavljanja utičnica – i sve je ispalo super. Međutim, u kuhinji je situacija malo drugačija jer je visina određena radnom površinom i ormarićima iznad. Zato bih stvarno volio čuti vaše savjete ili iskustva o tome što je najbolja praksa kada su utičnice u kuhinji u pitanju. Koliko visoko od radne plohe? Ne želim ih preblizu zbog vode i nereda, ali ni previsoko gdje bi bili nevidljivi od ormarića. Zahvaljujem se unaprijed na informacijama

Pozdrav, @ivo57 ! Mislim da ti je najbolja opcija postaviti utičnice otprilike 20ak cm iznad radne plohe. To ti daje dovoljno prostora da ne moraš strahovati od prskanja vode i hrane, ali opet ti omogućava lako korištenje. Evo taman sam izmjerio tu kod nas i stavljene su na 25cm.

Baš ovo pitanje sam si postavila kad sam renovirala kuhinju. Na kraju sam otišla s opcijom koju je flippy spomenuo. Utičnice na 15-20 cm iznad plohe su mi bile idealne. S obzirom da je kuhinja često u ‘neredu i mokra’, bolje je dignuti ih što više od radne površine na visinu koja nije izložena vodi. Bitno je i da se ne nalaze preblizu ormarićima, da bi bili vidljivi i naravno da utikač može slobodno ući u utičnicu da mu ormarić ne smeta. U svakom slučaju meni je čak žao što ih nismo malo više podigli jer nam je radna površina nekih 90 cm a ormarići su na nekih 160 i kako su duboki četrdesetak centimetara mislim da smo stavili malo više i dalje mi bili na vidljivom mjestu. Eto nadam se da sam pomogla

sve što su napisali @flippy i @dragicA potpisujem.

Druga stvar koja je jako važno je da se napravi dobar raspored tako da ima utičnica iznad cijele radne površine, ali da nisu iznad kuhala i da nisu iznad vode - mi smo se zeznuli i stavili samo dvije jednu do druge :confused: . Ako planiraš koristiti uređaje poput miksera, blendera i aparata za kavu, razmislite o više setova utičnica blizu radne površine. Problem s nedostatkom utičnica smo morali naknadno rijesiti. Kako nismo htjeli razbijati pločice i štemati nanovo nažalost kabeli su vani i vidljivi :frowning: