Treba li pod kuhinje također biti hidroizoliran kao u kupaonici?

Pozdrav ekipa! Trenutno radim na renovaciji kuhinje i razmišljam o postavljanju hidroizolacije na podu. Znam da je to standard u kupaonicama, ali nisam siguran je li kuhinja jednako kritična. Voda može doći na pod prilikom kuhanja, a i kod pranja posuđa. Najviše me zapravo strah da se, ne daj Bože, dogodi nešto s cijevima, bilo da pukne cijev od mašine za posuđe, fleksibilna cijev od vode, ili nešto na sudoperu. Zamišljam situaciju u kojoj voda prolije, a ja kasnije imam velike probleme s vlagom i poplavama u kuhinji. Da li ima smisla da uz rubove podova, recimo desetak centimetara, namažem hidroizolaciju i silikon, ili je to previše, odnosno da li je to stvarno potrebno kako bi se spriječile takve situacije? Da li obična praksa nalaže nešto drugačije ili je ovo dobro rješenje? Ako ste već imali sličan problem, bilo bi super da podijelite svoje iskustvo. Hvala unaprijed!

Bok! Zanimljivo pitanje! I ja se isto brinem o tome i čini mi se da bi hidroizolacija mogla biti korisna, barem oko instalacija vode. Malo sam googlala i nisam našla puno ljudi koji to preporučuju, ali iz svog iskustva mislim da bi to moglo biti korisno, pogotovo oko spojeva gdje voda ulazi u zidove ili u pod. Kao što kažeš, ako dođe do puknuća cijevi, voda može prodrijeti u pod i zidove, što bi mogao biti veliki problem. Mislim da bi bilo korisno postaviti hidroizolaciju oko tih ključnih točaka, poput spojeva gdje cijevi ulaze u zid ili područje između poda i zida. Moguće je da ne trebaš kompletno hidroizolirati cijeli pod, ali barem u tim kritičnim zonama oko instalacija, sigurno bi imalo smisla. Možda je najbolje koristiti fleksibilne hidroizolacijske trake koje se mogu postaviti uz instalacije ili silikoniranje oko njih, kao što si spomenuo. Osim toga, bio bi siguran i u slučaju malih nesreća. Ako se netko još bavi s ovim, voljela bih čuti više iskustava, jer me također zanima koliko to uopće ima smisla u kuhinji.