Zašto neki keramičari kreću od 2. reda stavljati pločice a ne od prvog (pod)?

Pozdrav! Nedavno sam renovirao kupaonicu i primijetio da su keramičari počeli stavljati pločice od drugog reda, a ne od prvog. Nisam siguran zašto je to praksa, mislio sam da bi trebalo početi od poda. Možete li mi objasniti?

Pozdrav! Obično se počinje od drugog reda kako bi se izbjegle nepravilnosti na podu. Ako se početak pločica na podu ne poravna savršeno, može doći do problema s izgledom cijele pločice. Početak od drugog reda omogućuje veću kontrolu nad poravnanjem.

Slažem se s @ivo57. Keramičari često počinju od drugog reda kako bi kompenzirali neravnine na podu. U tom slučaju, donji red pločica neće biti zakrivljen, a ostatak zida će biti puno pravilniji.

Da se krenulo od poda, pločice bi pratile njegove neravnine, pa bi drugi i ostali redovi bili nepravilni. Naravno, moguće je početi od poda i pratiti vodoravnu lasersku liniju na gornjoj strani pločica, ali je jednostavnije započeti od drugog reda i kasnije prilagoditi donji dio prvog reda uz pod.

U pravu ste, u većini slučajeva keramičari tako rade zbog ravnih linija. Početak od 2. reda omogućuje da se ne vide neravnine na donjim pločicama, posebno na starim zidovima koji nisu uvijek savršeno ravni.

Da, to je točno! Također, keramičari često žele da donji red bude ravno postavljen, pa se počinje od drugog reda kako bi se dobio estetski lijep izgled na zidu. Na kraju, kad je pod ispod pločica, ne bi bilo dobro da se prva pločica ne poravna s podom.

Početak od drugog reda može biti zbog toga da se na donjim pločicama sakriju manje pogreške u ravnini zida ili poda. Također, daje veću fleksibilnost u usklađivanju pločica u gornjim redovima. Često će to biti i bolje za estetiku.

Ja sam vidio da keramičari često tako rade kada je zid stariji ili neravan. Početak od 2. reda daje im više fleksibilnosti da održe ravnu liniju, dok donji red sakriva manje nedostatke.

Moj keramičar je to radio jer je bilo puno nesavršenosti u visini poda. Tako su se neravnine prikrile, a ostatak pločica je izgledao puno ravnije i urednije. Početak od 2. reda daje dodatnu preciznost kod postavljanja.

Evo zasto:

1. Poravnanje pločica: Početni red pločica (prvi red) obično se postavlja posljednji kako bi se osiguralo da sve pločice na zidu budu ravno i poravnato. Zidovi u mnogim starijim zgradama nisu potpuno ravni, pa početni red može biti “neuredan” zbog neravnosti zida. Postavljanjem prvih redova na kraju možete osigurati da svi redovi pločica budu poravnati s ostatkom zida, bez obzira na nepravilnosti koje bi se mogle pojaviti pri postavljanju donjih pločica.

2. Korištenje lasera ili vodene ravnine: Kada postavljate pločice od 2. reda prema gore, možete koristiti vodenu ravninu, laser ili druge mjere kako biste osigurali da sve pločice budu u ravnini, pa se početni red postavlja posljednji kako bi se uklonile eventualne nepravilnosti u podlozi ili kutovima.

3. Bolja vizualna usmjerenost: Postavljanjem od 2. reda prema gore omogućuje se bolja prilagodba visine pločica na zidu. Tako se može osigurati da početni red pločica bude u ravnini s podom, čime se postiže vizualni sklad, a eventualne nepravilnosti na dnu zida ili podu se sakrivaju.

Dakle, postavljanje pločica od 2. reda prema gore daje vam bolji vizualni rezultat, preciznost i lakšu prilagodbu početnog reda, posebno kada imate nepravilnosti na zidu.